top of page

  • nomepin

Рекомендації на день(07.02.24)

Спостереження за снігурами

Обговоріть із дитиною прикмети:

Взимку співає – на сніг і хуртовину.

Якщо снігур під вікном цвірінькає – до відлиги.


- За якою ознакою ми впізнаємо снігурів серед інших птахів? Розглянь зображення.




Відгадай загадку:

Крізь зимові заметілі  Пташенята прилетіли.  В них червоні гарні груди –  Ніби яблука усюди  Хтось розвісив у дворі.  Звуться пташки…(Снігурі)

- Чому птахи можуть літати?

- Що спільного є у всіх птахів?

- Чим відрізняються птахи один від одного?

- Де беруть вони їжу взимку?

- Чому до твоєї годівнички прилітає так багато птахів?


Обговоріть із дитиною прикмети:

· Якщо до вас підлетів снігур, чекайте радісну звістку.
· Снігур прилетів на ваше вікно і цвірінькає НЕ змовкаючи, немов захлинаючись - зимові заморозки та хуртовини на час підуть, і скоро настане довгоочікувана відлига.
· Якщо снігур видає дивні звуки, схожі скоріше на свист ніж на цвірінькання, він віщує сильні заморозки найближчим часом.

Трудова діяльність: очистити годівнички та замінити їжу для птахів.


Гра для усієї сім’ї: Написання смішної розповіді

Іноді дуже корисно всією родиною робити щось смішне та безглузде. До того ж, дітям буде особливо приємно контролювати процес та працювати разом із батьками та іншими членами сім’ї.


Як реалізувати цю ідею? Розробники Порадника рекомендують: «Один із членів родини має почати історію, інший продовжує, і так далі. Наприклад, мама починає: „Одного дня Петрик пішов на прогулянку, і першим, кого він побачив, був...“. Потім тато продовжує: „Рожевий жираф!“».


Для дитини ця діяльність є простою, але водночас смішною і захоплюючою. Згодом можна разом намалювати ілюстрації до історії або продовжити її.

Старшим дошкільникам і молодшим школярам можна запропонувати створити комікс. Для цього потрібно підготувати аркуш паперу, розділений на шість рівних порожніх квадратів, які потрібно заповнити малюнками. Зробіть квадрати якомога більшими, можливо, в два ряди по три. Можна наштовхнути дітей на ідею, використовуючи запитання:


- Хто головний герой цієї історії?

- Що сталося на початку коміксу?

- Що відбувалося далі?

- Що могло відбутися дуже кумедне в цій історії?

- Як вона закінчилася?

Попросіть дитину намалювати по одному малюнку в кожному кадрі, використовуючи деталі історії, яку вона створила, відповідаючи на запитання. Під час малювання коміксу можна також детально описувати, що відбувається в кожному кадрі.

Вправа «Пір’їна та статуя»

Ця гра-імітація допомагає одночасно розвивати самоконтроль, розслабитися та тренувати уяву. Для посилення ефекту грайте в неї разом із дитиною.


Як виконувати вправу? «Впродовж 10 секунд вдавайте, наче ви — пір’їна, що кружляє в повітрі. Раптово замріть і перетворіться на „статую“. Не рухайтеся! Потім повільно розслабтеся і знову станьте пір’їною. Повторіть це кілька разів і завершіть вправу в розслабленому стані — у формі „пір’їни“».

0 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рекомендації на день(24.04.24)

Проведіть спостереження за погодою: Подивіться у вікно та разом із дитиною спробуйте описати погоду, яка зараз на вулиці. Орієнтовні питання для спостереження: Чи дує вітер? Якщо так – чи сильно? Як м

bottom of page