top of page

  • nomepin

Хвалькуватість і скромність(27.03.24)

- Доброго ранку, діти! Ви кожного дня дізнаєтесь та навчаєтесь чомусь новому, ніби долаючи певну сходинку, це – ваші досягнення. Поміркуйте, чи варто людям пишатися своїми досягненнями?

- Звісно, кожній людині є чим пишатися та що розповісти світу про себе, й це – чудово, але треба розуміти, що «пишатися» не повинно дорівнювати «хвалитися», «бути хвальком».

Вправа-роздум

-Подумайте та назвіть, чим можете пишатися ви?  Це можуть бути ваші знання, вміння, справи, що ви полюбляєте й робите, досягнення у спорті та інш.

- Розгляньте картинки, пригадайте цих казкових героїв та поміркуйте: то з них був сором’язливим, скромним, а хто – хвалькуватим? Чи можете ви назвати ще героїв, що були хвальками?


- Які пригоди переживали герої через свою хвалькуватість?

- Чи можна сказати, що хвалькуватість – негативна риса характеру?

Послухайте оповідання «На березі» О. Самаріної


Йшли Юрко і Толя берегом ріки, розмовляли. «Раніше, під час війни, подвиг легко було звершити. Я б точно зміг» – сказав Юрко. Не встиг Толя нічого відповісти, як пролунали відчайдушні крики по допомогу. Хлопчики помчали на заклик. Толя на бігу скинув сандалії, відкинув у бік сумку і, побачивши малюка, що борсався на стромовині, не вагаючись, кинувся у воду. Юра, розшарівшись, червоний, як рак, носився берегом, давав поради, переживав, жестикулював, закочував очі…

Тим часом Толя з останніх сил витяг на берег маленького невдаху-пловця, який гірко плакав від пережитого. Толі теж дісталося – ніяк не міг віддихатися. «От як це сталося, а якби не ми, якби ми не встигли вчасно», – без угаву торохтів Юрко.

Коли все було позаду, Юрко продовжив мрійливо міркувати про подвиги, що йому поки не вдалося звершити лише з випадковості.

Запитання до тексту:

- Хто з хлопчиків справді виявився героєм?

- Про кого можна сказати, що він хвалько?

- Чи може допомогти хвалькуватість стати героєм? А скромність?

- Як ви гадаєте, чи Юрка навчив чогось вчинок друга?

- Що найбільше вразило у цій історії?

- Так, діти, справжні герої не хваляться цим. До речі, пишатися чимось може не тільки певна людина, а ціла країна!

Наприклад, наша Україна теж має багато чого, чим пишається. Перегляньте цікаве відео та сформулюйте: чим саме може пишатися наша країна, тобто всі ми, українці?



- Які народні символи України ви побачили в відео?

- Який національний одяг є предметом гордості українців?

- Які народні промисли ви впізнали?

- Якими стравами ми пишаємося? Які з них тобі подобаються?

1 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page