top of page

  • nomepin

Рекомендації на день(27.03.24)

Бесіда «Природа навколо нас»


— Що з того, що нас оточує, можна назвати словом “природа”?

Після того як вислухаєте відповіді, узагальніть: “Те, що оточує людину і не зроблено її руками, - природа”. Сонце, небо, вода, вітер, земля, рослини, тварини - все це природа. Людина також невід'ємна її складова. Природа дає все необхідне для життя людини: їжу, воду, повітря, будівельні матеріали. Вона є джерелом натхнення для письменників, композиторів, художників, які присвятили їй чимало чудових творів. Недарма природу називають ненькою. Всі ми - діти природи, та не всі однаково добрі до неї. Дехто знищує тварин, рослини, забруднює водойми, повітря. Природа ж потребує постійної уваги, турботи.

Після цього повідомте, що природа поділяється на живу й неживу, і запропонуйте назвати окремі об'єкти, предмети, які належать до живої чи неживої природи. Спрямовуючи думку дитини у необхідне русло, дайте завдання поспостерігати, як і чим живляться птахи, бджоли, павуки у траві, на деревах і кущах.

— Що беруть рослини з ґрунту?

— Чому в нього вносять добрива?

— Чи можуть існувати живі організми без неживої природи?

— Що їм необхідно для життя?

Загадка

"Всі його люблять, усі на нього чекають, а хто подивиться, кожен скривиться" (Сонце).

— За що ж усі люблять Сонце?

"Життя без Сонця неможливе. Якщо воно перестане світити, зелені рослини загинуть, бо вони не можуть жити без тепла й світла. Тваринам нічим буде живитись. Все живе замерзне від холоднечі. Проте цього не станеться, бо Сонце - зірка, яка випромінює у простір силу-силенну тепла й світла. Воно набагато більше від Землі, та через велику відстань здається маленьким."

Ігри і вправи

Назви "зайве" серед предметів, що їх називає дорослий (небо, Сонце, будинок, пісок - що зайве? Чому? Дуб, камінь, вода, повітря - що зайве? Чому? та ін.).

Мовленнєва гра «Що я вмію, а чого навчуся?

Запропонуйте дитині закінчити речення, розповівши про те,

що вже вміє робити і чого хоче навчитися.

• Я вмію … (добре малювати).

• Я хочу скоріше навчитися … (читати).

• Коли я виросту, навчуся … (працювати з комп’ютером).


Трудова діяльність: допомога дорослим у посадці дерев.



«Скажи інакше»

Малятам пропонується змінити речення, замінюючи у них фонетично однакові слова-ознаки різного лексичного значення відповідними синонімами (діти або добирають їх самостійно, або користуються підказками вихователя).

Словесний матеріал для гри:

Манка — дуже добра каша. Мій дідусь — добра людина. (Смачна, чуйна.) — Манка — дуже смачна каша. Мій дідусь — чуйна людина.

На гілці висить рум’яне яблуко. У сестрички було рум’яне обличчя. (Червонобоке, рожевощоке.) — На гілці висить червонобоке яблуко. У сестрички було рожевощоке обличчя.

Наша квартира досить велика. У руках тата — велика сумка. (Простора, важка.) — Наша квартира досить простора. У руках тата — важка сумка.

У мого братика коротке волосся. Ми послухали коротке оповідання. (Підстрижене, невеличке.) — У мого братика підстрижене волосся. Ми послухали невеличке оповідання


Рухові вправи з обручами «З обручем пограйся — спритності навчайся»: — біг довкола обруча, поставленого на підлогу;

 — ходьба колоною з коченням обручів уперед;

 — нахили тулуба в сторони з обручами в руках.

0 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page