top of page

Рекомендації на день(09.04.24)

Спостереження за сонечком

Чому жучка сонечко ще називають божою корівкою? Напевно, всі знають цього симпатичного червонуватого жучка з чорними плямочками або крапками на крильцях. В Україні його відвіку називають сонечком. Назва «божа» з’явилася швидше за все тому, що цей жучок справляє враження незлобивого і зворушливого створення. Аналогічно «божа людина» — так називають довірливих і нешкідливих людей. А корівкою цього симпатичного жучка називають теж неспроста. При щонайменшій небезпеці на згинах його ніжок виступають крапельки оранжевої рідини-молочка. Правда, це «молочко» неприємне на смак, але ж воно призначене не для того, щоб його пити. Ця рідина відлякує ворогів, які є й у сонечок. Проте сонечко не так вже й нешкідливе. Це хижак, але небезпечний тільки для шкідливих людині комах. Сонечко у великих кількостях поїдає тлю - крихітних комах, які обсипають молоді рослини і висмоктують з них соки. Їжі сонечку вистачає. Тля розмножується дуже швидко, і учені вважають, що якби тлю не їла божа корівка та інші хижаки, то і тоді на землі не було б не тільки рослин, але і нічого живого. Отже недаремно сонечко так всі люблять. Як тільки на полях з'являється перша зелень, сонечко починає неупинно трудитися. Один жучок сонечка знищує за день до 200 комах. Ще кращий апетит у личинок сонечка.



Лазить сонечко в травах,  скаче коник за коником гоном, І метелик з метеликом  в піжмурки грають на мить. Лиш одна біла чапля  з малиновим волом У зеленій воді  на сріблястій нозі стоїть. (Микола Вінграновський)


      Розповісти дітям, що це жук маленький і дуже гарний. Живе в парках, садах, лісах, на городі. Всюди, де є шкідник попелиці. Така мала комаха, а стільки користі приносить, рятуючи від шкідливої попелиці сади, квіти. Хоча вона і яскравого кольору, але птахи не їдять жука-сонечка. А знаєте чому? Бо цей жук, коли пташка розкриває дзьоба, щоб схопити його, випускає до рота пташки їдучу смердючу рідину. Довго буде недосвідчений птах пам’ятати, що жук-сонечко не тільки не їстівний для них, а ще може бути отруйним. Але для людей завжди приємний і корисний цей жучок. Він зимує під корінням дерев, опалим листям, а ранньою весною прокидається, щоб допомогти людям звільнити сади, городи від дрібних шкідників, жучків-попелиці. Жука-сонечку можна зустріти усюди: в полі, в лісі, на лузі. Нерідко він крізь вікно залітає в кімнату.

Дидактична вправа “Знайди відмінності і схожість”



Завдання на розвиток мовлення:

Складіть опис сонечка.


Читання вірша В. Ткаченко «Сама».

Застилаю ліжко вміло,

Підбиваю подушки.

Узяла пахуче мило

І вмиваюсь залюбки.

Ну, а де він — мій гребінчик?

Зараз кіску розчешу

І на самий її кінчик

Туго стрічку пов’яжу


Проведіть піший перехід до парку.

Розширите знання про працю людей навесні, їх знаряддя праці. Зверніть увагу за зміни, які відбулися в природі з приходом весни.


Дидактична гра «Весняні турботи»

За допомогою навідних питань запропонуйте дитині знайти, показати та розповістипро те, що зроблено у парку відповідно до упорядкування території:

- Що сталося з клумбою?

- Що зробили з деревами?

- Що ми можемо сказати про тих, хто навів лад ?

- Як ти вважаєш, для кого люди садять дерева?

Сюжетно-рольова гра «Сім’я на відпочинку»

Етап гри: ігрова ситуація «Влаштуємо концерт для своєї родини».

Мета: розвивати вміння приносити радість для своєї родини; розвивати вміння самостійно придумувати репертуар концерту; надавати дитині право на вибір.


Промовляння скоромовки «Вовк-вовцюг»

Вовк-вовцюг вівцю волік,

Вова вовку вила в бік,

Як завив же вовк-вовцюг,

Миттю випустив вівцю.

Скоромовка промовляється слідом за дорослим, виразно та чітко, спершу в повільному, потім у більш швидкому темпі.

Дорослий може зауважити, що Вова вчинив хоча й сміливо, але не зовсім обачно: адже вовк міг би перекинути свою злість на хлопчика і покусати або й загризти його.


0 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page