top of page

  • nomepin

Рекомендації на день(03.11.23)

Запам'ятай та розфарбуй


Словесна гра «яка Вода…»

У морі вода якась морська,

В озері - озерна,

В річці - річкова,

У джерелі - джерельна,

В болоті - болотна.

- А ви знаєте, що в морях і океанах вода солона? Річки на своєму шляху до моря проходять гори і грунту, де містяться різні солі, вони несуть цю сіль в море, де вона і залишається, тому що море нікуди не тече. А в річках вода залишається прісної свіжої, так як річки постійно поповнюються новою водою з джерел, від дощів, а течія відносить сіль в море.

- А як річки знають, як їм потрібно текти в море? Проведемо дослід.

Досвід: візьмемо скло, наллємо на нього небагато води. Що вийшло? (калюжа).

А тепер нахилимо скло. Річка потекла. А якщо сильно нахилити? (зовсім швидко потекла). Ось так і в природі. Якщо річка тече по рівнині, то тече плавно і повільно, а гірські річки течуть швидко, протягом у них бурхливий, береги скелясті, стрімкі, утворюються водоспади (показ слайдів).

- А зараз послухайте аудіозапис з шумом води і визначте, що це шумить (пропонуються звукозапису струмка, річки, гірської річки, водоспади).

ДОСЛІДИ ІЗ ВОДОЮ:

Досвід 1.

- Подивіться, у склянці звичайна вода з-під крана. Я крізь воду можу подивитися на іграшки, на ваші обличчя. Спробуйте зробити те ж саме. Добре вам видно предмети, на які ви дивитеся? Вода трохи спотворює предмети, але їх добре видно. Формулюємо одне з властивостей води: ЧИСТА І ПРОЗОРА.

Досвід 2.

А тепер скористаємося іншим посудом, що стоїть на ваших столах. Зверніть увагу на форму чашок, вона різна: одні низькі широкі, інші - високі і вузькі, треті - овальної форми. На ваших столах є дрібні предмети, покладіть їх в різні чашки. Вони залишилися такими ж? (відповіді дітей). Так, їх форма зовсім не залежить від того, в якій посудині вони лежать. А от з водою зовсім по-іншому. Перельем воду в графин. Вода та ж сама, а ось форма у неї стала іншою. Зробимо висновок, що на відміну від твердих тіл, вода не має власної форми, а набуває форму посудини, в який її наливають. А якщо ми випадково пролили воду, то вона розтечеться калюжкою.

Досвід 3.

- Ще одна властивість води - в ній можна розчиняти різні речовини. У вас в чашечках є борошно, сіль і цукор. Спробуємо розчинити ці речовини у воді і подивимося, що ж у нас вийде. (Діти виконують досвід.) Розкажіть, що ви зробили і що ж вийшло? Висновок: сіль і цукор швидко розчиняються у воді, вода залишається прозорою. Борошно теж розчиняється у воді, але вода стає каламутною.

- Що може робити вода? (капає, дзюрчить, ллється, ллється, булькає, висихає, замерзає, розтікається, змиває…)

0 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page