top of page

  • nomepin

Зимове життя птахів(31.01.24)

Дорослий демонструє дітям малюнок синички.

— Сьогодні до нашого вікна прилетіла синичка. Погляньте на неї! — День сьогодні морозяний, зимовий. Усі ми тепло вдяглися для прогулянки. Навіщо ми це зробили? Поруч з нами живуть маленькі крилаті друзі, які не можуть вдягти ані теплу шубу, ані в’язану шапку, ані шарф. Їм дуже холодно. Ви здогадуєтеся, про кого я кажу? Так, це птахи. Чим вони відрізняються від решти живих істот? Якими є особливості їх зовнішнього вигляду, способу пересування? Тіло птахів укрите пір’ям. Птахи літають, мають дві ноги. Так, пір’я птахів захищає від холоду, пір’я допомагає птахам літати. Розгляньте пташине пір’я. Воно м’якеньке, гладеньке. Кожна пір’їна має щільний стрижень, по боках якого приєднане пласке опахало. Погляньте, воно складається з маленьких боріздок, з’єднаних між собою за допомогою крихітних гачечків і борозенок. Є пір’їни махові — вони розміщуються на крилах птахів, а є пухові — на всьому тулубі птахів. Два крила пташки вкриті особливо міцними маховими пір’їнами. За допомогою крил птахи піднімаються в повітря та літають. Пухове пір’я захищає птахів від холоду.

— Як ми називаємо птахів, які не відлітають у вирій, а залишаються у рідному краї? Птахів на світі існує дуже багато. Вони живуть і в холодній Арктиці, і в жаркій Африці, і в наших лісах. Тільки в кожній місцевості живуть свої птахи. У нашій країні більшість птахів перелітні. До нас вони прилітають тільки на літо, щоб вивести пташенят. А восени знову збираються у зграї та відлітають до Африки та Азії. Наприклад, снігурі влітку мостять гнізда на Крайньому Півночі, а на зиму прилітають до нас «погрітися». Порівняно з арктичною, наша зима є теплішою.

— Послухаймо спів пташок. Чи впізнали ви їх? Звучить аудіозапис співу птахів.

— Більшість птахів гарно співає, цього вони навчалися у своїх батьків — дорослих птахів. Якщо пташеня не почує голос своїх родичів, воно не навчиться співати. Деякі птахи дуже кумедні: вони можуть повторювати всі звуки, що чують

 

Сьогодні наша екологічна стежина поведе нас до годівнички.

ХТО ЛЕТИТЬ ДО ГОДІВНИЦІ?

Хто летить до годівниці?

Галки, снігурі, синиці,

Горобці, клубочки сірі, —

Всі, хто не летить у вирій.

Прилітайте, пташенята!

Ось насіння і зернята.

Як цього вам буде мало,

Додамо шматочок сала.

(В. Паронова)

— Яких зимуючих пташок ми вже бачили біля нашої годівниці? Яких

птахів ми спостерігали частіше?

 Спостереження за поведінкою горобців



— Які горобці? (Маленькі, дружні) Як тримаються? (Разом, зграйкою) Коли цвірінькають? Коли більше рухаються?

 Динамічна гра «Тепло — холодно»

Діти розбігаються майданчиком. Після слів вихователя «тепло» — діти-«горобці» бігають та «цвірінькають». Після слів «холодно» — діти-«горобці»

«настовбурчують пір’я», присідають одне до одного.

 Спостереження за поведінкою синички.



— Знайома нам синичка ще восени запасає жучків, насіння, зернятко.

Ховає це все вона у тріщинках в корі, під сучком, щоб дощ та сніг не дістали.

І так багато у синиці цих схованок, що вона всі не пам’ятає. Тому ці схованки — для всіх пташок. Синички розмірковують так: «Ти — для всіх, усі для тебе».

— Що найбільше до вподоби синиці взимку?

 Дидактична гра «Нагодуймо пташок»

Дорослий пропонує дітям погодувати пташок. Розповідає, хто з пташок що любить та пропонує дітям вибрати їжу для якоїсь пташки, пояснивши свій вибір.

• Снігур — насіння клена, ясеня, бузку, сушений кінський щавель, лободу.

• Синиця — гарбузове, соняшникове насіння та насіння динь, вівса, обрізки сирого м’яса та сала.

• Горобець — маленьке насіння з диких трав, хлібні крихти, дрібну крупу.

• Омелюх — прив’ялені ягоди горобини, калини, бузини

0 переглядів0 коментарів
bottom of page