top of page

  • nomepin

Дослідження космосу(23.02.24)

 - Доброго ранку, діти! Людина з давніх часів мріяла пізнати Космос – виглядала зорі, навчилася конструювати різні космічні прилади та ракети, навіть полетіла в самий Космос. Але Всесвіт нескінченний, тому ще й досі є багато невивченого й цікавого.Яким же чином людина збирає інформацію про Космос? Про це сьогодні й поговоримо!

Розповідь про телескоп

- Діти, ви вже чимало знаєте про планети Сонячної системи, навіть про рідну Землю дізналися багато нового. А чи хотіли б ви на власні очі побачити зірки та планети?

- Чи знаєте ви, за допомогою якого пристрою це можна зробити?

 - Правильно, це можна зробити за допомогою телескопа (він схожий на лупу, збільшувальне скло, крізь яке можна побачити об’єкти на небі). Величезні телескопи, які допомагають нам побачити навіть далекі зорі, встановлюють в обсерваторіях. Вчені всього світу за допомогою телескопів спостерігають за небесними тілами, їхньою взаємодією, вивчають вплив процесів у космосі на життя на Землі, можуть передбачити навіть зміни погоди на Землі.

- Погляньте цікаве відео, в якому розповідається про телескоп:

Відеофрагмент «Світ чекає на відкриття. Телескоп»



- З чого складається телескоп?

- Для чого він потрібен?

- Як називаються наукові центри, де вчені встановлюють телескопи?

- Що можна побачити, дивлячись в телескоп?

- Як цікаво розглядати зорі, правда ж? Зараз є дуже багато онлайн ресурсів та додатків, за допомогою яких можливо подивитись на зірки, сузір’я та планети, побачити справжні фото Космосу, зроблені супутниками.

Шановні батьки, нижче наведені посилання, які містять перелік цих онлайн сторінок та додатків:

(або можна скачати електронний додаток Star Walk на Google Play)

    У ясну ніч, коли небо безхмарне, добре видно зірки, можна побачити і планети, якщо знати, як і де їх шукати. Зірки на небі розташовані у певному порядку — в сузір’ях. Люди з давніх-давен придумали назви сузір’ям і навчилися знаходити їх на небосхилі. Тепер ми, коли дивимося на зоряне небо, можемо знайти там родину ведмедів, лебедя, близнюків, дельфіна, голуба, стрільця, діву… Знання сузір’їв допомагає нам відшукувати окремі зірки.

- Про найвідоміші сузір’я ви можете дізнатися, переглянувши відео:



- А спробуйте самостійно з'єднати зірки та знайти відповідні сузір’я у наступних іграх:

Дидактична гра «З'єднай сузір’я»



Дидактична гра «Знайди відповідне сузір’я»


- Молодці! Але людині мало лише дивитися в телескоп, вчені розробили ракети, космічні супутники та інші прилади.

- Що потрібно, аби ракета з космонавтами полетіла в космос? Насправді шлях ракети та супутників до незвіданої далечини космосу починається… на папері. Саме за допомогою креслень конструктори та інженери розповідають один одному, якою буде ракета, як її треба обладнати, як зробити перебування в ракеті для космонавтів безпечним і комфортним.

    Створювати ракети конструкторам та інженерам допомагають науковці й фахівці з різних галузей — лікарі, біологи, технологи, хіміки, математики та інші. Адже потрібно врахувати дуже багато деталей!

Запитання для роздуму:  1. Поміркуйте, що має бути в космічній ракеті, аби космонавти могли там жити.

2. Що повинно бути в ракеті, щоб космонавти, перебуваючи в Космосі почували себе комфортно?

(нагадайте дітям, що космонавти знаходяться в Космосі достатньо довгий час, їдять, сплять, спілкуються між собою в тих умовах)

3. Якою повинна бути сама ракета? (якщо вона буде дуже важка, Земля завдяки силі тяжіння не дасть їй злетіти)

- А чи хотіли б ви створити власну ракету? Пропоную вам саме зараз зробити ракету в техніці оригамі. Розімніть пальчики та почнемо!

Оригамі «Ракета»



2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page